top of page

Nistagmus Nedir? Gözlerinizin Kontrolünü Kaybetmenin Belirtileri

Nistagmus, gözlerin hızlı, tekrarlayan ve kontrolsüz hareketler yaptığı bir durumu ifade eder. Bu durum, gece görüş problemleri, titrek/bulanık görüş ve baş dönmesi gibi belirtilere neden olabilir. Nistagmus belirtileri, özellikle baş dönmesi gibi durumlar, sağlık uzmanınıza başvurmayı gerektirir. Peki, nistagmus nedir?


Nistagmus Nedir?


Nistagmus, gözlerin hızlı, tekrarlayan, kontrolsüz hareketler yapması durumunu ifade eder. Gözler farklı yönlere hareket edebilir:

-Yanlara doğru (yatay nistagmus).

-Yukarı ve aşağı (dikey nistagmus).



-Bir daire içinde (rotary veya torsiyonel nistagmus) Hareketler farklı desenleri takip edebilir.

-Bir yöne kayabilir ve ardından düzeltmek için karşı yönde sıçrayabilir (sıçrama nistagmusu).

-Düzenli, sarkaç gibi bir hareketle bir yöne ve diğerine kayabilir (sarkaç nistagmusu).


Bu göz hareketleri, görüş, derinlik algısı, denge ve koordinasyon sorunlarına neden olabilir.


Nistagmus Türleri

Nistagmus, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir. İki türü vardır: doğuştan veya bebeklik dönemine ait (doğumda veya ilk aylarda başlar) ve sonradan kazanılan (6 aydan sonra başlar).


Doğuştan veya Bebeklik Dönemine Ait Nistagmus

Nistagmusla doğan bebekler genellikle 6 hafta ile 3 ay arasında belirtiler gösterir. Bazen ebeveynler, nistagmusu çocuklarına geçirebilir, ancak tam olarak nedeni her zaman net değildir. Doğuştan nistagmusu olan çocuklarda genellikle her iki gözde de bulunur. Gözleri genellikle yanlara doğru hareket eder. Ana belirti bulanık görüşü içerir.


Sonradan Kazanılan Nistagmus

Sonradan kazanılan nistagmus, genellikle yetişkinlerde daha yaygındır. Nistagmus, beyninizi, gözlerinizi veya kulaklarınızı etkileyen bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Ya da hiçbir durumla ilgili olmayabilir, sadece vücudunuzun doğal bir işleyişi olabilir. Bazen nistagmus, alkol ve uyuşturucu kullanımının bir sonucu olabilir. Sonradan kazanılan nistagmusu olan yetişkinler genellikle görüşlerini titrek olarak tanımlarlar.

Spasmus nutans, çocukları etkileyen bir tür sonradan kazanılan nistagmustur. Genellikle 6 ay ile 3 yaş arasında teşhis edilir. Bu tür nistagmus, genellikle 2 ile 8 yaş arasında tedavi olmadan iyileşir.


Nistagmus Ne Kadar Yaygındır?

Araştırmacılar, genel nüfusta kaç kişinin nistagmusa sahip olduğunu kesin olarak bilmiyorlar. Daha önceki çalışmalar, her 10.000 kişiden 6 ila 24'ünün bir tür nistagmusa sahip olduğunu bildirmiştir. Nistagmusun belirtileri nelerdir?

Nistagmusun en büyük belirtisi, gözlerinizde kontrolsüz harekettir. Nistagmusun belirtileri, bu duruma neden olan duruma bağlı olarak değişebilir ve şunları içerebilir:

Çevrenizin hareket ettiği hissi (osillopsiya).

Titrek veya bulanık görüş.

Denge sorunları.

Işığa duyarlılık veya karanlıkta görmekte zorluk.

Baş dönmesi veya sanki dönüyormuş gibi hissetme (vertigo).


Nistagmusun nedenleri nelerdir?

Beyniniz, kulaklarınızdaki vestibüler sistemiyle birlikte göz hareketini kontrol eder. Başınızı hareket ettirdiğinizde gözlerinizin odak noktasını korumasını otomatik olarak düzenler. Nistagmusu olan kişilerde bir sorun, beyninizi, vestibüler sistemi ve gözlerinizi birlikte çalışmaktan alıkoyar.


Nistagmus, başka bir göz sorununu, nörolojik bir durumu veya denge ve koordinasyonu kontrol eden iç kulağın bazı bölümlerini etkileyen bir sorunu gösterebilir.


Nistagmusun nedenleri ve risk faktörleri arasında şunlar bulunur:

Beyin veya göz gelişim sorunları.

Retina veya optik sinir bozuklukları.

İç kulak bozuklukları, benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) ve Meniere hastalığı gibi.

Felç.

Beyin tümörü.

Göz veya baş travması (yaralanma).

Alkol veya uyuşturucu kullanımı.

Albinizm (ciltte pigmantasyon eksikliği).

Görüş sorunları, miyopi veya astigmatizma gibi.

Antiepileptik ilaçlar gibi bazı ilaçlar.

Merkezi sinir sistemi hastalıkları, multipl skleroz (MS) gibi.

Bebeklerde göz sorunları, şaşılık, odaklanma sorunları ve katarakt dahil.

Bazen net bir neden yoktur. Bu duruma idiyopatik nistagmus denir.


Nistagmusu teşhis etmek için testler

Nistagmusun nedenini öğrenmek için farklı sağlık profesyonelleri tarafından yapılan ek testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bir oftalmolog, nistagmusa neden olan bir göz hastalığı olup olmadığını kontrol etmek için testler yapabilir. Bir nörolog, nistagmusu neden olan bir beyin durumunu kontrol etmek için testler yapabilir. Kulak burun boğaz uzmanı veya odyolog, nistagmusun iç kulağa bağlı bir durumla ilişkilip ilişkili olmadığını kontrol etmek için testler yapabilir.


Testler şunları içerebilir:

Nörolojik muayene.

Kulak muayenesi.

Göz hareketi kayıtları (örneğin elektronistagmografi ve video-nistagmografi).

Beyninizi resimleyen görüntüleme testleri, bilgisayarlı tomografi taraması (CT taraması) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi.

Bazı doğuştan nistagmus türleri ile ilişkilendirilen kalıtsal genetik mutasyonları (DNA'daki hatalar) tanımlamak için genetik testler.


Nistagmus, görüşünüzü, denge hissinizi ve mesafeleri değerlendirme yeteneğinizi zayıflatabilir. Durum tamamen tedavi edilemez, ancak tedaviler semptomları yönetmeye yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınızdan kaynaklar hakkında bilgi isteyin. Nistagmus hakkında öğrenebileceğiniz her şey, en iyi tedavileri seçmenize yardımcı olabilir.

 
 
 

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.


Like
logo.png

Teşekkürler

Cevizli Mah. Zuhal Cad. Ritim İstanbul A5 Blok No: 46 E İç Kapı No: 14 34846 Maltepe/ İstanbul

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitte
  • Pinteres
  • Instagram
Unknown.png
PlayAttentionLogo.png
DIR-Floortime-4.png
log-01.png

© 2023 by Spirit of Ergotherapy

logo-yeni-2.png
ErgLogoPNG.png.webp
0.png
p1ckhu8sr9mpnuqj18jathjn434.png
Ergoterapi
bottom of page