top of page
Yazarın fotoğrafıMehmet Akif TORAMAN

Dil ve Konuşma Gelişimi

Beynin geliştiği ve olgunlaştığı ilk 3 yıl, konuşma ve dil becerilerini kazanmanın en yoğun dönemidir. Bu beceriler, sesler, görüntüler ve diğer bireylerin konuşma ve ifadelerine sürekli maruz kaldığı zengin bir dünyada en iyi şekilde gelişir.

Çocuklar, konuşma ve dil becerilerinin gelişimi için doğal bir ilerleme veya zamanlama izlerler.
Konuşma ve dil nasıl gelişir?

Konuşma ve dil gelişimi için kilometre taşları nelerdir?

İletişimin ilk işaretleri, bir bebeğin ağlamanın yiyecek, konfor ve arkadaşlık getireceğini öğrenmesiyle ortaya çıkar. Yenidoğanlar, annelerinin veya birinci dereceden bakıcılarının sesi gibi çevrelerindeki önemli sesleri tanımaya başlarlar. Büyüdükçe, bebekler, kendi dilinin kelimelerini oluşturan konuşma seslerini ayırt etmeye başlarlar. Altı aylık olduklarında, çoğu bebek ana dilinin temel seslerini tanır.


Çocuklar, konuşma ve dil becerilerinin gelişimi için doğal bir ilerleme veya zamanlama izlerler. Konuşma bozukluğu ile dil bozukluğu arasındaki fark nedir?

Diğerlerinin ne dediğini anlamakta zorlanan çocuklar (alıcı dil) veya düşüncelerini paylaşmada zorluk çeken çocuklar (ifade dil) dil bozukluğuna sahip olabilir. Gelişimsel dil bozukluğu (GDB), dil becerilerinin öğrenilmesini geciktiren bir dil bozukluğudur. GDB'li bazı çocuklar üçüncü veya dördüncü yaşlarına kadar konuşmaya başlamayabilirler.

Konuşma seslerini doğru bir şekilde üretmekte zorlanan veya konuşurken tereddüt eden veya kekemelik yaşayan çocuklar konuşma bozukluğuna sahip olabilir. Konuşma apraksisi, sesleri ve heceleri doğru sıraya koyarak kelimeleri oluşturmayı zorlaştıran bir konuşma bozukluğudur.

Çocuğumun konuşması veya dili gecikmiş gibi görünüyorsa ne yapmalıyım? Herhangi bir endişeniz varsa çocuğunuzun doktoru ile konuşun. Doktorunuz, konuşma veya dil bozukluğları olan kişileri değerlendirmek ve tedavi etmek için eğitimli bir sağlık profesyoneli olan bir konuşma-dil patoloğuna yönlendirebilir. Konuşma-dil patoloğu, çocuğunuzun iletişimi ve genel gelişimi hakkında sizinle konuşacak. Ayrıca, çocuğunuzu değerlendirmek için özel konuşulan testler de kullanacaktır. Bir işitme problemi konuşma ve dil gelişimini etkileyebileceğinden, genellikle değerlendirmeye işitme testi de dahildir. Değerlendirmenin sonucuna bağlı olarak, konuşma-dil patoloğu, çocuğunuzun gelişimini teşvik etmek için evde yapabileceğiniz etkinlikleri önerebilir. Ayrıca, grup veya bireysel terapiyi veya daha fazla değerlendirmeyi (işitme kaybını tanımlamak ve ölçmek için eğitimli bir sağlık profesyoneli olan bir odyolog) veya gelişimsel psikologu (bebeklerin ve çocukların psikolojik gelişiminde özel uzmanlığa sahip bir sağlık profesyoneli) önerebilir.

Gelişimsel konuşma ve dil sorunları üzerine hangi araştırmalar yapılıyor? Ulusal İşitme ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü (NIDCD), konuşma ve dil bozukluklarının gelişimini daha iyi anlamak, tanı yeteneklerini iyileştirmek ve daha etkili tedavileri geliştirmek için geniş bir araştırma yelpazesi desteklemektedir. Devam eden bir araştırma alanı, konuşma gecikmesi türleri arasında daha iyi teşhis etme ve ayırma yollarını aramaktır. Yaklaşık 4.000 çocuğu takip eden büyük bir çalışma, çocuklar büyüdükçe belirli konuşma bozuklukları için güvenilir belirtiler ve semptomlar belirlemek için veri toplamaktadır. Bu belirtiler daha sonra doğru tanı testleri geliştirmek için kullanılabilir. Ek genetik çalışmalar, farklı genetik varyasyonlar ile belirli konuşma bozuklukları arasındaki eşleşmeleri araştırmaktadır.


NIDCD tarafından desteklenen araştırmacılar, özellikle dil gelişimini çocukların okul yılları boyunca kelime kullanımını geciktiren bir bozukluk olan gelişimsel dil bozukluğu (DLD) ile ilişkilendirilen bir genetik varyantı keşfetmişlerdir. Bu bulgu, herhangi bir türdeki miras alınan dil bozukluğu ile belirgin bir genetik mutasyonun varlığını bağlamaktadır. İleriki araştırmalar, bu genetik varyantın disleksi, otizm ve konuşma sesi bozuklukları gibi diğer durumlarda da rol oynayabileceğini keşfetmeye çalışmaktadır.


39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page